Presskit – TZ a foto v ZIP (7 MB) Tisková zpráva v PDF (864 kB)

 

Slavnostní chmelení čerstvým chmelem

Konec léta se v Rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané vždy nese ve slavnostním duchu. Pivní sezóna zde vrcholí každoročně nejen slavnostmi piva, které proběhnou v sobotu 18.8., ale také vařením limitované edice 13° světlého speciálu určeného pro předvánoční trh.

Nezvykle suché a teplé léto letos zapříčinilo, stejně jako u ostatních plodin, i dřívější sklizeň chmele. Proto již na středu 15. srpna 2018 vrchní sládek Rodinného pivovaru Chodovar, pan Jan Plevka zařadil do výrobního programu slavnostní várku 13° Zimního speciálu.

Toto unikátní pivo se v Chodovaru tradičně vaří s dávkou čerstvého, zeleného chmele, který je brzy ráno sklizen na chmelnici a v pravé poledne ten samý den přidán do várky piva ve varně pivovaru. V Čechách se tímto originálním způsobem uvaří jen několik málo várek ročně.

Chmelení čerstvým chmelem je časově omezeno a není vůbec jednoduché. Chmel se totiž v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by se zapařil a přišel vniveč. Je tedy třeba velkých srdcí a zapálení pro pivovarské řemeslo jak ze strany kreativního pana sládka, tak pěstitele chmele. Vše je třeba naplánovat na minuty přesně a čerstvě sklizený chmel rychle dopravit do pivovaru, kde se ihned přidá do právě připravované várky piva ve varně. Tato možnost se naskytne jen po několik dnů v roce, obvykle teprve na přelomu srpna a září, kdy se chmel češe.

Patronát nad česáním chmele a jeho transportem do pivovaru v Chodové Plané měl ing. Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata, která je dodavatelem chmele pro Chodovar již dvě desítky let. Chmel ale sama v ranních hodinách vlastnoručně načesala a k nám do pivovaru statečně dovezla jeho dcera, paní Lenka Harantová, za což jí patří obrovský dík.

Pěstitelskou oblast Polepských blat proslavil film „Starci na chmelu“, který se zde natáčel. Jiří Špringl byl v roce 2016 uveden do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Jeho oborem je pěstování chmele, konkrétně poloraného žateckého tradičního červeňáku v té nejvyšší kvalitě. „Dlouhodobě se zasazujeme o zachování původních neozdravených odrůd žateckého poloraného červeňáku. Chmel z této oblasti má nenapodobitelnou charakteristickou vůni, i proto je velmi ceněnou a vyhledávanou surovinou,“ říká Jiří Špringl, oceněný v roce 1997 za svůj dlouhodobý přínos v oblasti pěstování chmele mezinárodním řádem chmelového rytíře.

Jak už jsme zmínili, čerstvý chmel byl slavnostně přidán do várky 13° Zimního speciálu ve středu 15. srpna, konkrétně ve 13.00 hod s úderem věžních hodin. Jedinečná várka 13° Zimního speciálu se díky použití čerstvého hlávkového chmele „Žateckého červeňáku“ honosí mimo skvělé chuti i výrazným aroma, typickým pro tento druh českého chmele.

Do prodeje se tento unikátní světlý speciál dostane v průběhu měsíce října a společně s limitovanou várkou černé 12°, která již zraje ve skalních sklepech Chodovaru, obohatí předvánoční trh 2018 v limitované edici 8.000 lahví s patentním uzávěrem o obsahu 0,5 litru, 218 číslovaných originálních 3litrových lahví a 118 sudů pro restaurace v areálu pivovaru (Restaurace Ve Skále a Stará Sladovna) a další vybrané restaurace v regionu.

Tak už se těšíme na říjen. Ale do té doby to musíme vydržet, počkat a nechat pivo vyzrát, protože

Výjimečné pivo potřebuje svůj čas.

 

O tomto pivu v sekci Sortiment »

Charakteristika: Chodovar 13° Zimní speciál

Světlý speciál připravený originálním způsobem chmelení várky zeleným hlávkovým chmelem z nové sklizně. K jeho přípravě je použito výhradně českého aromatického chmele – Žateckého poloraného červeňáku.

Toto pivo je vhodné např. jako aperitiv, nebo ke studeným předkrmům. Velmi dobře ladí k rybám s výraznější úpravou, nebo bílým masům se smetanovou omáčkou.

V prodeji každoročně v období listopad – leden.
Složení: voda z vlastní artézské studny, ječný slad: plzeňský, čerstvý zelený aromatický chmel „Žatecký poloraný červeňák“.

Alkohol: 5,1 %

 
 

Rychlá rezervace