Přijeďte k nám do Českého lesa!
...a dopřejte si prvotřídní relax v našem pivovarském hotelu.

Tisková zpráva v PDF (437 kB)

 

Až se Ježíšek sládka zeptá: „Cos dělal v září?“

Dětem začne nový školní rok a tropická vedra pomalu přecházejí v krásné babí léto. Jen málokdo by už myslel na Vánoce, ale poctivý sládek je na tom jinak. Již touto dobou se musí činit, protože až se Ježíšek sládka zeptá: „Cos dělal v září,“ bude moci hrdě odpovědět: „Vařil jsem speciální pivo! I na vánoční tabuli! A chmelil jsem čerstvým chmelem!!!“

„Chmelil jsem čerstvým chmelem!!!“

Nebývá v českých krajích úplně obvyklé, že by se pivo chmelilo čerstvým chmelem. Také to není vůbec jednoduché – chmel se v době sklizně musí do několika hodin usušit, jinak by přišel vniveč. Ale pokud jste sládkem odvážným, v pivovaru s tradicí, a spolupracujete s chmelařem, který má také velké srdce pro tradiční řemeslo, můžete ještě zkusit takový čerstvě sklizený chmel rychle transportovat do pivovaru a nachmelit jím právě vařené pivo. Není třeba příliš připomínat, že takovou šanci máte jen několik dnů v roce, právě přibližně na přelomu srpna a září, kdy chmel dozrává a sklízí se.

Všechny výše zmíněné nutné podmínky se sešly v rámci spolupráce Rodinného pivovaru Chodovar a pana Jiřího Plevky ml. s žateckým Chrámem Chmele a Piva a jedním z chmelařských odborníků „s velkým CH“, panem Ing. Jiřím Ventem. Právě on se postaral o to, že chmel, který ještě za ranního rozbřesku v úterý 30. srpna 2016 shlížel z jedné ze žateckých chmelnic, byl v potřebném množství sklizen, naložen do auta a dopraven již po poledni k nám do Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané, kde jím byla slavnostně nachmelena várka piva, kterou sládek našeho pivovaru pan Jan Plevka a vařič pan Ladislav Maule právě vařili. U této neobvyklé události nechyběl farář Jaroslav Šašek, který slavnostní várce piva požehnal, ani zástupci tisku a televize.

Slavnostní okamžik zrodu Vánočního speciálu

„Pro nás je to slavnostní den. Přelom srpna a září je pro nás tradičně obdobím, kdy vaříme jedno ze speciálních piv, které se pak objeví na předvánočním trhu. Také letos jsme se rozhodli zachovat v podstatě před několika lety obnovenou tradici, vrátit se zpátky v čase a pokusit se uvařit pivo tak, jak se vařilo před mnoha desetiletími, a to se zeleným chmelem, který se čerstvě dovezl přímo z chmelnice,“ vysvětlil pan Jiří Plevka ml.

Tento Vánoční speciál, který se bude díky použití čerstvého hlávkového chmele „Žateckého červeňáku“ honosit mimo skvělé chuti i výrazným aroma typickým pro tento chmel, dorazí na trh v limitované edici asi 13.000 lahví ve druhé polovině října. Takové dobré pivo prostě musí patřičně vyzrát. Totiž:

Výjimečné pivo potřebuje svůj čas.

 

 
 
...
...
.
«« předchozí pauza další »» ZAVŘÍT
.

Naše tipy - co u nás můžete vidět?

Výlet do Tachova